Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνος Κεπαπτσόγλου για Δίκαιη Μετάβαση: «Ζημιωμένοι και πριν και μετά» – Συνέντευξη

Κατηγορία Καστοριά

Για όσα φέρνει στην Καστοριά και τα Γρεβενά η δίκαιη μετάβαση, αλλά και το σχέδιο που κατέθεσε ο δήμος Άργους Ορεστικού, μίλησε την Παρασκευή στον Xρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93,6, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου.

«Όπως γράφω και στην επιστολή μου αδικίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ούτως ή άλλως. Έχουμε βιώσει διαχρονικά ως νομοί Γρεβενών και Καστοριάς τις επιπτώσεις της λιγνιτικής περιόδου. Και δεν ήταν λίγες. Πλασματικό αυξημένο ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία και άρα αποκλεισμός ή μειωμένη συμμετοχή σε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Από την άλλη όμως Φλώρινα και Κοζάνη ιδιαίτερη μεταχείριση -και για να είμαστε και δίκαιοι- γιατί πλήττονταν άμεσα από την καύση και την εξόρυξη του λιγνίτη, όμως με το αζημίωτο, έχοντας τον ειδικό Αναπτυξιακό πόρο να επιχορηγεί κάθε χρόνο με εκατομμύρια ευρώ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, που σημαίνει αφενός άμεσες διαδικασίες για έργα υποδομών και οτιδήποτε και αφετέρου ωρίμανση μελετών μέσω αυτής της διαδικασίας και διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ», είπε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Δύο τα αρνητικά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ερχόμαστε τώρα στη μεταλιγνιτική περίοδο. Φυσικά και θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για αυτές τις περιοχές αλλά και εμείς όμως που έχουμε πληγεί δεν θα αλλάξει τίποτα; Ούτε δηλαδή στη λιγνιτική ούτε στην μεταλιγνιτικη; Εγώ λέω πάλι να πάρουν περισσότερα. Εμείς που έχουμε πληγεί όλα τα χρόνια δεν θα πάρουμε τίποτα; Σε αυτό λοιπόν το πνεύμα κινήθηκε η συζήτηση κατά την επίσκεψη του κ. Μουσουρούλη, ο οποίος ήταν κάθετος ότι δεν μπορούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες να χρηματοδοτηθούμε. Είπε όμως, φέρτε μου πρόταση συγκεκριμένη, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει, ως “βοήθημα” στη δική σας περιοχή που πλήττεται έμμεσα από την μεταλιγνιτικη και θα είναι επιλέξιμη. Γι αυτό λοιπόν και όλα όσα έχω γράψει στην επιστολή που έστειλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα έχω καταθέσει προφορικά σε μία τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από περίπου 20 ημέρες, μεταξύ των δημάρχων, του αντιπεριφερειάρχη, του Περιφερειάρχη και του ειδικού του συνεργάτη όπου παρουσιάσαμε τις θέσεις μας. Και με όλα όσα έγιναν με τις περιπέτειες της υγείας μου το κατέθεσα πριν την συνεδρίαση του τελευταίου περιφερειακού συμβουλίου. Είναι μια δράση με πολλές παράπλευρες δράσεις η οποία πράγματι θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΣΔΑΜ και να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, με βάση τις προδιαγραφές του ΣΔΑΜ. Δεν μένει παρά να δούμε αν θα συμπεριληφθεί».

 

Διαβάστε τη συνέχεια και ακούστε τη συνέντευξη στο sentra.com.gr

 

 

Χρήστος Νατσούλης

Όταν θυμάται να αφήσει το μικρόφωνο, πιάνει το... πληκτρολόγιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.